fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το Μουσικό Εργαστήρι είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος, ο οποίος εστιάζει στην ιδιαίτερη εκπαίδευση της Μουσικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, μέσω της βιωματικής απασχόλησης, έτσι ώστε η προσέγγιση του μαθητή για την πολιτιστική παιδεία να εναρμονίζεται και να εμπνέει την παιδική και ενήλικη ψυχή.  Λειτουργεί από το 2013 μέχρι και σήμερα και συμβάλλει καθημερινά στην πνευματική ανάπτυξη τόσο της περιοχής των Κρεστένων ( Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), όσο και των απομακρυσμένων περιοχών που για πολύ καιρό στερούνταν τη μουσική εκπαίδευση.     

Καθ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του Μουσικού Εργαστηρίου και κάθε έτος πραγματοποιούνται μαθήματα διδασκαλίας Μουσικών Οργάνων σε ενήλικες, σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και άνω, ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα Χορωδίας Παιδιών και Ενηλίκων, Μουσικοκινητική Αγωγή και Δημιουργική Απασχόληση.

Στόχοι μας είναι η ανάδειξη του ταλέντου και των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, η εξωτερίκευση των συναισθημάτων και η μετουσίωσή τους σε μουσική δημιουργία, ενδυνάμωση της προσωπικότητας, της αυτοεκτίμησης και της εικόνας εαυτού, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας και της συνεργασίας.

Βασιλική Χαριλάου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Η Βασιλική Χαριλάου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σάμο. Μυήθηκε στο χώρο της μουσικής από την προνηπιακή ηλικία με παρότρυνση του μπουζουξή πατέρα της, παίζοντας μπαγλαμά, ύστερα μπουζούκι και κιθάρα, ενώ 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα στο ακορντεόν. Αποφοίτησε το 1999 με άριστα από τον κλάδο “Κοινωνικής Πρόνοιας και Βρεφονηπιοκομίας” του Πολυκλαδικού Λυκείου της Σάμου και μέχρι το 2008 είχε πάρει με άριστα τα Πτυχία στο ακορντεόν και στο αρμόνιο, Πτυχίο και Δίπλωμα στο πιάνο με άριστα, όπως και διαδοχικά τα θεωρητικά πτυχία: Ωδικής, Ειδικό Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με άριστα. Παράλληλα, από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα βιωματικά-επιμορφωτικά σεμινάρια για: προπαιδεία πιάνου, θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, μαθησιακά προβλήματα (δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ), μουσικές κατασκευές και Μουσικοκινητική Αγωγή στα συστήματα Orff, Dalcroze, Codaly.

  Στην περίοδο φοίτησής της στην Αθήνα, γνώρισε αρκετά ελληνικά-νεανικά μουσικά σχήματα και έπαιξε πλήκτρα, κιθάρα και κρουστά, αλλά και για κάθε καλοκαίρι συνήθιζε να συμμετέχει στην ορχήστρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου στη Σάμο.

  Ξεκίνησε από το 2004 τα ιδιαίτερα μαθήματα Μουσικών οργάνων και αργότερα τα Ανώτερα Θεωρητικά. Επίσης εργάστηκε ως καθηγήτρια μουσικής στα ωδεία «Όπερα» και «Εθνικό Ωδείο Ζωγράφου» στην Αθήνα, αλλά και ως δασκάλα Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff- Schulwerk, ενώ συνεργάστηκε με το Δήμο Αγ. Αναργύρων Αθήνας για τις μουσικές συνοδείες διαφόρων εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου.

  Τη σχολική σεζόν 2009-2010 δούλεψε ως ωρομίσθια δασκάλα μουσικής στο Δημοτικό Κρυονερίου Κορινθίας, αλλά και ως καθηγήτρια ακορντεόν στο Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Το 2011 ίδρυσε Μουσικό Εργαστήρι στο Νομό Ηλείας και μέχρι σήμερα εργάζεται με την αρμοδιότητα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης αλλά και διδασκαλίας μουσικών οργάνων και τμημάτων Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff-Schulwerk σε παιδιά νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας.

   Απ’ το 2013 έως και σήμερα, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Πολιτισμός και Ευημερία” για όλες τις πολιτιστικές και μουσικές δραστηριότητες, δίνοντας βαρύτητα στην καλλιτεχνική εξωστρέφεια των πολιτών του Νομού με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα παιδιά απομακρυσμένων ορεινών περιοχών. Στο διάστημα αυτό έχει διοργανώσει, συντονίσει και διευθύνει πολυάριθμες μαθητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, με οργανικά σύνολα, χορωδιακές ομάδες, ομάδες δραματοποίησης, ερμηνευτικές επιδείξεις και μουσικοκινητικές παραστάσεις.

  Επιπλέον από το 2018 διευθύνει και συντονίζει καλλιτεχνικά τις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής που πραγματοποιείται για το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Πολιτιστική ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Η μεθοδολογία που ακολουθούμε από το 2013 μέχρι και σήμερα βασίζεται στη διαφορετική επιλογή Κοινότητας, εντός ορίων του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων για τη δημιουργία των ετήσιων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Μουσικού Εργαστηρίου, με σκοπό την ενίσχυση και υποστήριξη των αποκεντρωμένων και ορεινών κατοίκων καθώς και τη διάδοση της Μουσικής.

Δομή υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στους Δήμους Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως

Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής μεταξύ άλλων 55 περιοχών σε Εθνικό Επίπεδο και άλλων περιοχών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, διοργανώνεται από τον Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. Culture and Prosperity s.c.e.  στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων δίνει την δυνατότητα στους μαθητές/τριες  του Μουσικού εργαστηρίου να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες, να αποκτήσουν εμπειρία και βιογραφικό για την μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Στόχος της Culture and Prosperity s.c.e. είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η ανάδειξη των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων και των συλλόγων που προέρχονται από τον Πολιτιστικό, Καλλιτεχνικό και Δημιουργικό τομέα στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθώς και των σημείων που πραγματοποιείται.

Μουσικοκινητική Αγωγή και Δημιουργική Απασχόληση

Η Μουσικοκινητική αγωγή στην προσχολική ηλικία συμβάλλει στην σφαιρική και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται στο παιδί θεωρώντας αυτό ως ένα σύνολο σωματικό, πνευματικό, ψυχικό. Η μουσικοκινητική αγωγή επιστρατεύει το σώμα (με την κίνηση και την όξυνση των αισθήσεων), το πνεύμα (μεταδίδοντας γνώσεις που αφορούν τη μουσική, το λόγο, το χώρο και τον χρόνο) και την ψυχή (φέρνοντας το παιδί σε επαφή με αισθητικές μορφές). Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές (ρυθμός, μελωδία, τραγούδι, κίνηση, χορός, οργανoγνωσία), με πολύ ευχάριστο και παιδαγω- γικό τρόπο. Ευαισθητοποιούνται μουσικά. Ακόμα η μουσικοκινητική αναπτύσσει συστήματα αυτοεκτίμησης και αναγνώρισης των κινητικών δυνατοτήτων του σώ- ματός τους και αυξάνει τον δείκτη αυτοπειθαρχίας. Σταδιακά τα παιδιά αποκτούν τον έλεγχο των μεγάλων μυών του σώματός τους και θέτουν τα θεμέλια για την σωστή κινητική ανάπτυξή τους.

Στόχος των μαθημάτων Φωνητικής – Ορθογώνιαςείναι η εξωτερίκευση της έκφρασης του μαθητευόμενου και η σταδιακή απελευθέρωση της φωνής, καθότι ο κάθε μαθητής έχει ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης.

Κοινωνική Διάσταση / Επιχειρηματική στρατηγική

Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων φροντίζουμε να προσκαλούμε και άλλους φορείς ( Πολιτιστικούς Συλλόγους, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους κλπ) και Ιδιώτες (Σχολές χορού, Δημιουργών έργων τέχνης κλπ) για τη συλλογική προβολή του τόπου. Από το 2013 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία (Δημόσιους και Ιδιωτικούς) – χώρους του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Εγγεγραμμένος Φορέας στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ.

ο Φορέας Κ.ΑΛ.Ο. Culture and Prosperity s.c.e. στις 10/05/2019 εγκρίθηκε από την Αρμόδια Διεύθυνση ΥΠΠΟΑ: Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου μετά από υποβολή σχετικών εγγράφων ως εγγεγραμμένος Φορέας στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Τιμητική Διάκριση

Οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου της Culture and Prosperity sce μέσα από την προσπάθειά τους και την αγάπη τους για την Μουσική, κατάφεραν να διακριθούν σε Εθνικό επίπεδο από το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα, λόγω της θεματολογίας βιντεοσκοπημένου υλικού που αναπαράχθηκε μέσω του επίσημου καναλιού στο YouTube που διαχειρίζεται ο φορέας, για την 21η Ιουνίου 2020 Επιπλέον μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις στις υπόλοιπες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάκριση αυτή προκύπτει μετά από διαπίστωση του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα λόγω της θεματολογίας που παρουσίασαν μέσω των επιλεγόμενων μουσικών κομματιών. Η πολύμηνη προσπάθεια των μαθητών και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσικού Εργαστηρίου κας Βασιλικής Χαριλάου, σε συνδυασμό με την άρτια οργάνωση και παρουσία τους καρποφορεί δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial