fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Organiser of the European Music Day

Organiser of the European Music Day

Στρατηγικές ανάπτυξης στα πλαίσια της Δημιουργικής Βιομηχανίας

Η αρχή

Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται  από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Η Γέννηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής

10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, AISBL te Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια της Μουσικής σε πρώτο πλάνο!!!

   Ο Φορέας Κ.ΑΛ.Ο. Culture and Prosperity sce διαθέτει την εμπειρία για την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής γιορτής της Μουσικής αφού από το 2018 έχει αναλάβει την διοργάνωση και στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (European Music Day in the Municipality of Andritsaina – Krestena) με αρκετές συμμετοχές νέων πού αγαπούν την μουσική. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής.

   Σε διοικητικό επίπεδο φροντίσαμε στις 10/05/2019 να υποβάλαμε σχετικά έγγραφα του φορέα στην Αρμόδια Διεύθυνση ΥΠΠΟΑ: Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου για την εγγραφή μας στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Με την ενέργεια μας αυτή, ολοκληρώνουμε ένα σύνολο διαδικασιών που θα μας επιτρέψουν να συμμετέχουμε σε προσκλήσεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την χρηματοδότηση δυνητικών δράσεων και να παρέχουμε έγκυρες Πολιτιστικές και Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης η βαρύτητα της εγγραφής μας συνάδει με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αναζήτηση εταίρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που αφορούν τον Πολιτισμό.

   Στόχος της Culture and Prosperity s.c.e. είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η ανάδειξη των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων και των συλλόγων που προέρχονται από τον Πολιτιστικό, Καλλιτεχνικό και Δημιουργικό τομέα στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθώς και των σημείων που πραγματοποιείται.

Δομές υποστήριξης

Η Culture and Prosperity sce διαθέτει δυο ειδικά σχεδιασμένες και εξοπλισμένες δομές για την υποστήριξη  και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Μουσικό Εργαστήρι

Το μουσικό εργαστήρι δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει της ανάγκες και διαδικασίες της δια ζώσης και εξ αποστάσεως Μουσικής Εκπαίδευσης

Central Knowledge Transferer HUB

Πρόκειται για μια δομή – δράση η οποία σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση υπαρχόντων υπηρεσιών και συνεργασιών που διατηρεί ο φορέας.

Σημείο υλοποίησης

Από το 2018 συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία του Ιστορικού χωριού των Κρουνών για να ζωντανέψουμε μνήμες του χθες. Μνήμες ξεχασμένες απ’ τις καταστάσεις των καιρών. Εμείς, όλοι μαζί τις φέρουμε στο σήμερα.

Προσπαθούμε και τα καταφέρνουμε με την βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, που προάγουν πολιτισμό με κάθε ευκαιρία να ζωντανέψουμε το Ιστορικό Χωριό των Κρουνών έστω και για ένα βράδυ.

Το σημείο υλοποίησης είναι η Πολυπολιτιστικη Γωνια Κολωνακι / Multicultural Corner Krouni

Φωτογραφικό υλικό εκδηλώσεων

Ιστορικό εκδηλώσεων

Διάκριση των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και για την καταπολέμηση του COVID-19

 

Η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενέργειες οι οποίες  διασφαλίζουν την υγεία των στελεχών του Φορέα Culture and Prosperity s.c.e. και των μαθητών του Μουσικού Εργαστήριου. Ως εκ τούτου, η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής για το 2021 δεδομένου των καταστάσεων που προκαλεί η COVID – 19 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με την χρήση βιντεοσκοπημένων βίντεο τα οποία θα αναρτηθούν στην επίσημη σελίδα του Facebook και YouTube της Culture and Prosperity s.c.e.

Τα καταφέραμε...
 
Τα καταφέραμε να συγκεντρωθούμε στην πλατεία του χωριού και να ζωντανέψουμε μνήμες του χθες. Μνήμες ξεχασμένες απ τις καταστάσεις των καιρών. Εμείς, όλοι μαζί τις φέρουμε στο σήμερα.
 
⭕  Τα καταφέραμε...
 
Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε με την βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, που προάγουν πολιτισμό με κάθε ευκαιρία να ζωντανέψουμε το Ιστορικό Χωριό των Κρουνών έστω και για ένα βράδυ.
 
⭕  Φέτος κλείσαμε, 5 Χρόνια European Music Day in the Municipality of Andritsaina - Krestena

Aνοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ωριμάζει και εξελίσσεται, ξεφεύγει από τα όρια της διοργάνωσης και δίνει το έναυσμα, την ώθηση και τα κλειδιά σε όλους, ώστε να γίνουν ενεργά μέλη αυτής.

Κάθε όνειρο θέλει να πραγματοποιηθεί, κάθε στιγμή θέλει να ζήσει, κάθε συναίσθημα να εκδηλωθεί. Ο σκοπός μας όλα αυτά τα χρόνια να μπορούμε να επικοινωνούμε, να ενωνόμαστε και να ζούμε έστω και για μια στιγμή, όλοι μαζί!

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη μουσική και η μουσική έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Η μουσική είναι ο ήχος της καρδιάς μας που φτερουγίζει στο άπειρο. Είναι η γλώσσα της ψυχής μας που βρίσκει την σωτηρία της μέσα από αυτή. Είναι οι λέξεις που μας συντονίζουν. Αυτό είναι για μας. Όπως και πολλά άλλα. Όπως και τα πάντα και πάντα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας στον κόσμο των ήχων και των λέξεων, και έτσι ρωτήσαμε να μάθουμε τι είναι για σάς η μουσική.

Είναι άραγε το “αχ” στην αρχή των τραγουδιών, το εξώφυλλο ενός δίσκου, ένα ηχείο που πάλλεται, η πενιά σου η μαγική, ένα πάρτι στον δρόμο, στην ταράτσα σου, ένα σύνθημα στο τοίχο, ένας πίνακας ζωγραφικής ή ο στίχος ενός τραγουδιού που θα ενώσει τον κόσμο; Είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί παρά να έχει μια ειλικρινή απάντηση.

Αλήθεια λοιπόν, τι είναι για σένα η μουσική;

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της μουσικής γιορτάζει κάθε χρόνο στης 21η Ιουνίου και σας καλεί να απαντήσετε με όποιο τρόπο θέλετε να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές δράσεις. Όχι στα πλαίσια μιας «κλασικής» διοργάνωσης αλλά σε αυτά ενός μεγάλου τριήμερου με κεντρικό άξονα, τι άλλο; Τη μουσική! Έμπνευση, χαρά, λύπη, συναισθήματα- οτιδήποτε μπορεί να δώσει και να δημιουργήσει. Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε κομμάτι της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και να τη στηρίξουμε.

Δεν υπάρχουν όρια στην Μουσική…

Σας περιμένουμε να δηλώσετε συμμετοχή για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής  στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και όλοι μαζί να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα.

 

  • Θέλετε να αλλάξετε τους ρυθμούς των πόλεων;
  • Είστε ερασιτέχνες ή επαγγελματίες μουσικοί;
  • Είστε της κλασσικής, της Rock, της παραδοσιακής ή της Hip-Hop Σκηνής (κ.α.);
  • Έχετε ένα συγκρότημα, μια χορωδία ή μια ορχήστρα;
  • Ασχολείσαι με τον χορό και την δημιουργία;
  • Είσαι Dj και θες να προβάλεις την δουλειά σου;
  • Έχεις μπάντα με τους φίλους σου; Γράφεις;

 

Ένωσε δημιουργικά τη δύναμη σου μαζί μας και δήλωσε συμμετοχή αποστέλλοντας τα στοιχεία επικοινωνίας και ενημερωτικό υλικό για να σε γνωρίσουμε στο e-mail: koinseppe@gmail.com

Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής !!!

Σας περιμένουμε να γίνετε ενεργός χορηγός για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής  και όλοι να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη μας για την μουσική!!!

 

 • Έχεις επιχείρηση ?
 • Ψάχνεις τρόπους προβολής?
 • Θέλεις να προβάλεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου ?

 

Ένωσε τη δύναμη σου μαζί μας και στήριξε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial