fbpx
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στην Κύπρο θα μεταβεί ο Γ.Γ. της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών και CEO της Culture and Prosperity sce κος Ταξιάρχης – Ιωάννης Σαραντόπουλος τις πρώτες μέρες του Απρίλιου για να παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες που αφορούν τη συμμετοχή της Culture and Prosperity sce στα πλαίσια στο σχέδιο κινητικότητας KA1 με τίτλο : “Act for Good”.

Το σχέδιο κινητικότητας που μετέχουμε περιλαμβάνει φορείς από 6 χώρες: 📍 Ελλάδα: Κρέστενα, 📍 Κύπρος: Πάφος, 📍 Γεωργία: Tbilisi, 📍 Ιταλία: Chiari, 📍 Ισπανία: Madrid, 📍 Λιθουανία: Varena.

Το «Act for Good» είναι μια ανταλλαγή νέων που στοχεύει να αναπτύξει τις ικανότητες των νέων στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσει τις δυνατότητές τους να εντοπίζουν προβλήματα στις κοινότητες τους, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Με βάση την έρευνα των οργανώσεων εταίρων, οι τοπικές ομάδες-στόχοι τους έχουν κίνητρα να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες/δημιουργοί αλλαγών, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες – φοβούνται την αποτυχία, δεν διαθέτουν επαρκή γνώση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ή/και έχουν ελάχιστες επιχειρηματικές ικανότητες.

Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί μοιράζονται την τεχνογνωσία τους στην κοινωνική επιχειρηματικότητα με τις ομάδες-στόχους τους και τους φέρνουν στην Πάφο. Η διεθνής κινητικότητα είναι μια προκλητική δραστηριότητα που ζητά από τους συμμετέχοντες να πάνε έξω από τη ζώνη άνεσης και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους μαζί με τους ομοϊδεάτες τους. Οι συμμετέχοντες αυξάνουν τις γνώσεις, βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν εμπειρία κάνοντας τις ιδέες τους στην πράξη. Παίρνουν την εξουσία να είναι δημιουργοί αλλαγών για τις κοινότητές τους και υποστηρίζονται από τους οργανισμούς αποστολής τους για να αναπτύξουν προσωπικές ιδέες και να έχουν αντίκτυπο ως κοινωνικοί επιχειρηματίες.

 

Το “Act for Good” βασίζεται σε μεθοδολογία μη τυπικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της παιχνιδοποίησης και μαθησιακών στοιχείων που βασίζονται σε παιχνίδια. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και βιώνουν συζητήσεις, συζητήσεις, ομαδική εργασία, καταιγισμό ιδεών. Είναι ενωμένοι με κοινές ανάγκες και στόχους που αυξάνουν το ομαδικό τους πνεύμα. Ένα διεθνές περιβάλλον ενθαρρύνει την ποικιλομορφία των ιδεών και καθοδηγεί τον κοινωνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και προάγει την αλληλεγγύη. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τις αξίες του άλλου. Κάθε μέρα της ανταλλαγής νέων οργανώνουν πολιτιστικές βραδιές, ανταλλάσσουν τα παραδοσιακά τους φαγητά, μοιράζονται χορούς. Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύπτουν νέους πολιτισμούς και αυξάνουν το αίσθημα σεβασμού και ανεκτικότητας ο ένας προς τον άλλον.

Στόχοι:

  • Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την αίσθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους.
  • Ενίσχυση της αίσθησης πρωτοβουλίας των νέων στον κοινωνικό τομέα, προκειμένου να υποστηρίξουν τις κοινότητές τους.
  • Να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και συμπεριφορές που απαιτούνται για την εφαρμογή των πρωτοβουλιών τους.
  • Να αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων και να τους παρακινήσει να ξεκινήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις.
  • Να επιτραπεί στους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν το φόβο της αποτυχίας και να βελτιώσουν τη θετική τους στάση απέναντι στην αγορά εργασίας.

Επιμέρους στόχοι:

  • Να προωθηθεί η διακρατική ανταλλαγή ιδεών και η μετάδοση ικανοτήτων και να διαπιστωθεί η προστιθέμενη αξία της διαφορετικότητας.
  • Να προωθήσει την ανεκτικότητα, το αίσθημα ισότητας και αλληλεγγύης. να σέβονται τον διαπολιτισμικό διάλογο χωρίς διακρίσεις και να ενθαρρύνουν την κοινωνική ένταξη.

Η δομή υποστήριξης του έργου είναι το Central Knowledge Transferer HUB που λειτουργεί και το διαχειρίζεται η Culture and Prosperity sce από το 2020 στα Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Π.Ε. Ηλείας. Η δομή σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε στο μέλλον να εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδιασμού, διαχείρισης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων Εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων και δημοσίων συμβάσεων.

Κλείνοντας ο κος Σαραντόπουλος δήλωσε:

Η ομάδα της Culture and Prosperity sce διαθέτει πολυετή εμπειρία στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα πλαίσια της  διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης στους τομείς: της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Αρκετό καιρό τώρα έχουν σχεδιαστεί τα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής εξέλιξης και της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας της Culture and Prosperity sce. Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για την ομάδα του φορέα Κ.ΑΛ.Ο. ήταν το γεγονός ότι το 2019 τοποθετήθηκαν τα θεμέλια μαζί με άλλους φορείς προερχόμενοί από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (ΠΔΕ/ Π.Ε. Ενότητα Ηλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Επιμελητήριο Ηλείας, Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου κα), κυρίως από την Π.Ε. Ηλείας, η σύσταση της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης « Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών».

Η άποψη μας, ως Συντονιστής Εταίρος της σύμπραξης, ήταν να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση εταίρων από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό έτσι ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που βρισκόμαστε σήμερα και δεν είναι άλλο από δημιουργία προοπτικών δικτύωσης και συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων γενικότερα και παράλληλα να συμβάλλουμε ουσιαστικά και θετικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων της νεολαίας της υπαίθρου και να  δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας με φορείς που εδρεύουν σε διάφορα γεωγραφικά σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ως φορέας υλοποίησης έχουμε σχεδιάσει μια δράση με τίτλο: « Ρίξε την Idea» με την οποία καλεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο εντός Διοικητικών Ορίων των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας που επιθυμεί να συμμετέχει σε έναν κοινό διάλογο με μοναδικό στόχο την ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία βάση η οποία θα αποτελέσει την αρχή για τον σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων, οι οποίες θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών σε καθημερινή βάση. Περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να συλλέξετε πατώντας το κουμπί που διακρίνεται κάτω από την αντίστοιχη εικόνα της δράσης.

Τέλος να ενημερώσουμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αναζήτησης συνεργατών καθώς και ότι συμμετέχουμε ως φορέας στο αντίστοιχο πρόγραμμα Erasmus Plus. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.

Αναζήτηση συνεργατών

Επιχείρηση υποδοχής στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νέοι Επιχειρηματίες

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial